AZ AROMATERÁPIÁRÓL

Számos régészeti lelet igazolja, hogy az illóolajokat az ősi civilizációkban (India, Kína, Egyiptom), vallási szertartások részeként testápolásra-testillatosításra testápoló-és gyógymasszázsra, betegségek gyógyítására, a járványok tovaterjedésének megállítására és a halottak bebalzsamozására már évezredekkel ezelőtt használták.
Az illatos olajok, és gyanták a föníciai kereskedők révén jutottak el Keletről az Arab félszigetre, majd onnan az ókori görög és római birodalmakba. Ezeket az anyagokat nemcsak kozmetikumként, hanem gyógyítási céllal is használták.
A középkori Európában először Spanyolországban, aztán Dél-Franciaországban vált ismertté az illóolajok használata, majd fokozatosan elterjedt Európa valamennyi országában.
A XVI. században már készítettek különféle esszenciákat, például borókából, cédrusból, fahéjból, levendulából, rózsából, zsályából, tömjénből, majd a következő évszázadban további 60 féle esszencia vált ismertté az európai népek számára. (pl. bazsalikom, édeskömény, gyömbér, kakukkfű, kamilla.)
Az illóolajok mintegy 60-250 féle vegyületet magukba foglaló szobahőmérsékleten illékony természetes anyagok. Valamennyi illóolajban van egy-vagy több olyan fő alkotórész amelyek az illóolajok mintegy 90-95 5-át alkotják, ezek fellelősek az adott illóolaj fontosabb tulajdonságaiért.
Az illóolajok főbb hatásai
-antimikrobiális hatás (baktériumok, gombák, vírusok szaporodását, fejlődését gátló hatás) Ilyen pld. az eukaliptusz, kakukkfű, fahéj, kamilla, zsálya
-nyugtató hatás:citromfű, levendula, kamilla
-légutakra gyakorolt hatás: ánizs, édeskömény, eukaliptusz, kakukkfű, zsálya
-bőrvörösítő hatás: boróka, rozmaring
-emésztőrendszerre gyakorolt hatás: ánizs, borsmenta, édeskömény
A masszázs során elsősorban az illóolajok bőrvörösítő fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító, légzéskönnyítő, nyugtató,elmélyülést segítő hatásait használjuk ki, melyekkel jól kiegészíthetjük a masszázs kedvező élettani, és terápiás hatásait.